Grundkurs i dykning

Open Water eller Open Water Referral (du gör dina havsdyk utomlands)

Kursstarter

Open Water grundkurs i dykning 4995:-

Lär dig dyka både i våt- och torrdräkt här hemma. Teori, pooldyk och 4 utedyk.

Open Water Referral grundkurs 2995:-

Gör all pool och teori hemma och dina utedyk på semestern.

En referralkurs har samma innehåll som den vanliga Open Water- kursen förutom torrdräktsdykning, utedyken och dykcertifikatet, det får du genom det dykcenter där du gör dina utedyk.

Fantasea är den trygga dykskolan mitt i Stockholm. När du tar ditt dykcertifikat hos oss är det stor fokus på säkerhet med bara 2 elever per instruktör på utedyken. Både teori, poolövningar och utedyk sker i Stockholm och när du tagit ditt dykcertifikat bjuder vi dessutom på två extra utedyk tillsammans med instruktör, allt för att du ska bli en duktig och säker dykare. Läs mer….

 

Förkrav:
För att börja en grundkurs och ta ditt dykcertifikat måste du vara 10 år fyllda, kunna simma 200 meter och trampa vatten i 10 minuter. Det är också bra om du har någon vattenvana och inte har problem med att till exempel doppa huvudet.
Innan din dykkurs startar får du en hälsodeklaration att fylla i. Är det något på den som stämmer in på dig så hjälper vi dig att få kontakt med en dykläkare och denne avgör om du är lämpad som dykare och det är väldigt sällan någon blir avrådd från dykning. Vi använder oss av Aleris flyg och dykmedicinskt centrum, Sabbatsberg, telefonnummer 08-128 694 03.

Hur går det till, då?
En dykkurs består av teori, poolövningar och slutligen fyra havsdyk. Vi gör pooldelarna i våtdräkt och alla utedyk i torrdräkt och lån av en sådan, huva och handskar ingår i kurspriset. Du får alltså lära dig dyka med båda typerna av dräkter utan extra kostnad. Detta för att det kan vara kallt under dina dyk i Stockholm och vi värnar om ditt välbefinnande.


Efter att du tagit ditt dykcertifikat bjuder vi på två dyk i Stockholm med vår dykklubb inklusive utrustningshyra, dessa gör du när det passar i samband med våra Dagisdyk!
Det går också bra att göra utedyken utomlands om du har en resa inplanerad, det kallas då att göra en Referral-kurs. Då bokar du och betalar dina havsdyk på resmålet och slutför din dykkurs där. Vi hjälper gärna till med att hitta dykcenters som passar dig. Själva teorin går dessutom att göra självständigt på nätet, du kan läsa mer om det på vår sida om PADI eLearning.

 

Dina kursmanualer och din DVD hämtar du innan kursstarten (om du inte gör allt på nätet/surfplattan), den ska du läsa och filmerna ses på samt fylla i alla kunskapskontroller hemma. Böckerna består av 5 kapitel och 4 kunskapskontroller och dessa går vi igenom på teorin. Du får dessutom göra fyra delprov på teorilektionerna samt ett slutprov med 50 frågor.
Total teoritid med din instruktör eller självständigt på nätet är ca 8 timmar och teorin har vi i dykbutiken på Tomtebogatan 4 i Stockholm, i något av våra stora fräscha teorirum. Första teorikvällen övar vi också på att sätta ihop och ta isär utrustningen i teorisalen.

När det är dags för pooldyken samlas vi på dykskolan och åker tillsammans till poolen som brukar vara Tibblebadet i Täby. Väl på plats sätter vi ihop utrustningen med hjälp av instruktörerna, går igenom vilka övningar vi ska göra och går sedan i vattnet. Varje poolpass är minst 2 timmar långt. Ni dyker då i våtdräkter med långa ben och ärmar så ni inte ska frysa, dessa får ni förstås låna under kursen. Vill man hellre ha sin egen nya fräscha dräkt har vi mycket förmånliga priser på dessa också. Sista poolpasset dyker ni som ska göra havsdyken med oss och slutföra dykkursen i Stockholm i torrdräkt för att lära er hantera en sådan.

Havsdyken görs normalt på en helg, dagtid och vi samlas på skolan och åker sedan till dykplatsen. Det görs då 2 dyk på lördagen och 2 på söndagen och under dessa dyk visar ni att ni behärskar övningar som ni redan övat på och klarat i poolen.

Efter grundkursen får du som är vuxen (över 15 år) dyka till 18 meters djup tillsammans med en ”Buddy” (dykslang för kompis) och dykcertifikatet från PADI gäller naturligtvis över hela världen. De som är 10 till 12 år gamla får dyka till 12 meter med vuxen eller instruktör, fyllda 12 men inte 15 får dyka till 18 meter med vuxen.

Vad ingår i Open Water kursen:

 • Kursbok och en DVD
 • Lån av regulator, väst, vikter, våtdräkt, torrdräkt, dykdator
 • Dykcertifikat
 • Försäkring under kurs
 • 3 pooltillfällen varav ett är torrdräktsintroduktion
 • 6 havsdyk, fyra obligatoriska kursdyk och två extra dyk efter avslutad kurs med dykklubben på våra Dykdagis
 • T-shirt

Vad ingår i Referral kursen: 

 • Kursbok och en DVD
 • Lån av regulator, väst, vikter, våtdräkt
 • Försäkring under kurs
 • 2 pooltillfällen
 • Efter genomförd Referralkurs får ni med ett intyg som ni visar upp på dykcentret utomlands

Vad ingår INTE i kurserna:

 • Ni ansvarar själva för persontransporter till och från pooler och dykplatserna. Vi samåker självklart så mycket som det bara går och hjälper till så mycket vi kan att ordna plats i andra elevers och instruktörers bilar om ni inte har körkort men i slutändan är ni själva ansvariga.
 • Personlig utrustning; Mask, fenor, snorkel och boots. Vi erbjuder självklart mycket fördelaktiga paketpris på dessa och det är bra om ni kommer in i tid till första passet så vi hinner prova ut det som passar er bäst. Naturligtvis kompletterar vi även det personliga utrustningspaketet med egen ny fräsch våtdräkt till grymt bra pris för er som önskar.

Du kan välja att göra din kurs på följande sätt:

 • Helgkurs 4 tillfällen teori och pool + två dagar utedyk. Onsdag 18.00 - ca 21.00 teori, fredag 17.30 - ca 23.00  pool och lördag 13.00- ca 22:30 teori och pool (matrast inkluderat).
  För dig som gör hela kursen här hemma bokas utedyksdelen separat: en fredag kväll med torrdräkt i pool inför avslutet med fyra dyk i havet som sker en lördag och söndag.
 • Veckokurser görs måndag – onsdag 14.00 – 21.00 med teori och pool, torsdag och fredag samma vecka gör vi havsdyken. Dessa kurser görs endast sommartid.
 • Privatkurser Ni får en egen instruktör och hittar de tider som passar när vi har pool samt vad som passar i övrigt logistiskt. Minimiantal 4 elever

En referralkurs har samma kurstider som ovanstående minus själva havsdyken och torrdräktsintrot i pool.

Havsdyken väljer ni själva när ni vill göra och är alltså inte automatiskt knutna till närmast följande helg efter pool och teori.
Det är aldrig fler än 2 elever per instruktör på havsdyken, allt för maximal säkerhet.

Betalning

Anmälningsavgift 1000:- betalas när ni hämtar böckerna och resterande vid kursstart.
Vid avbokning mindre än 10 dagar innan kursstart återbetalas ej anmälningsavgiften. Vid avbokning av påbörjad kurs återbetalas inte kursavgiften. Vid ombokning av påbörjad kurs eller ombokning mindre än 10 dagar innan kursstart uttas en avgift av 500:- per tillfälle. Vid avbokning återbetalas 250:- endast för helt oanvänt studiematerial. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kurser vid färre än 4 anmälda

Välkommen att upptäcka den fantastiska undervattensvärlden med oss på Fantasea!