Sidemount Diver

 

Kursstarter

Sidemount är en alternativ utrustningskonfiguration där man istället för att ha en flaska på ryggen har en, eller vanligare två, flaskor vid sidan av kroppen.
Tekniken har sitt ursprung i grottdykningen, men har på senare tid blivit allt mer populär även bland rekreaktionsdykare då den har många fördelar, bland annat:

 

  • Mer strömlinjeformad utrustning. Sidemount- utrustningen är designad för trånga utrymmen och rätt konfigurerad är den väldigt strömlinjeformad vilket gör att det är lättare att simma och röra sig och du undviker att utrustning trasslar eller släpar i botten och skadar den marina miljön.
  • De flesta dykare upplever det som lättare att bära och dyka med två mindre flaskor än en stor. Det gäller i synnerhet dykare med ryggproblem eller andra fysiska besvär/handikapp. Flexibiliteten i systemet gör att det i de flesta fall är lättare och mindre ansträngande att ta sig i och ur vattnet.
  • Vid dykning med nitrox har man ofta så mycket bottentid att gasen tar slut innan man närmar sig gränsen för direktuppstigning. Med sidemount har du möjlighet att bära två flaskor och ta med dig tillräckligt med gas för att njuta av den extra bottentiden.
  • Med sidemount- utrustning har du flaskorna inklusive kranar och förstasteg framför dig. Det ger dig en unik möjlighet att upptäcka och hantera problem på ett sätt som inte är möjligt med traditionell utrustning där du har flaskan bakom dig. Med sidemount och två oberoende flaskor kan du hantera en slut- på- luften situation utan att du behöver dela gas med din parkamrat medan ni avbryter dyket tillsammans.

 

Vad innehåller då kursen?

Kursen består av en teorisektion, ett poolpass och tre utedyk.

Under teorin kommer vi att gå in närmare på fördelar och nackdelar med sidemount. Vi kommer att gå igenom olika typer av utrustning och hur den skiljer sig från den utrustning du redan är bekant med. Vi kommer dessutom gå igenom praktiska saker som de bästa sätten att ta sig i och ur vattnet med sidemount, tekniker för hur man hanterar gasförrådet, avvägningsknep och viktsystem mm.

Under poolpasset kommer du under en instruktör få hjälp med att justera in utrustningen. Du kommer att få lära dig fentekniker, inkl. grodsparkar om du inte redan bemästrar detta. Du kommer att få dyka och göra övningar med både en och två flaskor. Dessutom kommer vi repetera säkerhetsövningar du lärde dig på din grundkurs, och du kommer att få lära dig göra dem i sidemount-utrustning.

Under dina tre utedyk kommer du att få visa din instruktör att du bemästrat övningarna du lärt dig i poolen och du kommer att få lära dig ytterligare tips och knep för att få ut det mesta av din dykning i sidemount.

 

Exempelschema

Lördag
Eftermiddagen spenderas på dykskolan i vår teorisal där du får lära dig allt du behöver veta och svar på alla dina frågor om sidemount.

På kvällen ligger vi i poolen och gör övningar.

Söndag
På förmiddagen gör vi dyk ett och två.
Lunch, vi tar med oss grill och äter lunch tillsammans ute på dykplatsen.
Under eftermiddagen gör vi dyk 3.

 

 

Utrustning

Vi har ett antal kompletta sidemount-utrustningar som du kan hyra under din kurs, och utrustningshyran ingår naturligtvis i kurspriset. Har du egen utrustning som är lämplig för sidemount får du självklart använda dig av den,

och du kommer att få hjälp av din instruktör att justera in den så att den passar dig optimalt. Vi håller med luft och olika flaskor att prova under dina dyk på kursen.

Pris

Kursen kostar 3.995kr inkl hyra av Sidemount utrustning och certifikatskostnad.

 

 

PADI Tec Sidemount

Tec Sidemount kursen är fokuserad på att utveckla kunskaper och färdigheter för att kunna använda sig av sidemount inom teknisk dykning. Kursen lämpar sig trots det väl för dig som inte har någon erfarenhet av vare sig teknisk dykning eller sidemount utrustning, men även för dig som redan är PADI Sidemount diver och vill använda de färdigheter du lärt dig på teknisk dykning. Eller så har du kanske kommit en bit på väg inom din tekniska utbildning, och känner att du vill lära dig använda Sidemount och dess fördelar inom tex grott och vrakdykning. I båda fallen anpassar vi kursen till dina tidigare kunskaper och bygger bara på med de delar du saknar.

I teknisk dykning använder vi omfattande tekniker och utrustning för att säkert kunna dyka djupare än 40 meter eller överskrida gränserna för direktuppstigning. Detta ställer mycket högre krav på dig som dykare, och på dina kunskaper och färdigheter. Läs mer under TecRec, och kontakta oss för mer information.

Pris

Kursen kostar 3.495:- (Obs! exkl. hyra av utrustning)